Upieczenie pizzy w stylu tureckim "lagmacun" jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać.

Lahmacun jest daniem, które z wyglądu da się pomylić z pizzą. Z tego względu określa się ją inaczej mianem pizzy tureckiej. W tej potrawie najważniejszą częścią jest ciasto, koniecznie cienkie, z elementami mięsa, zdrowych warzyw oraz mieszanki różnorodnych przypraw. Co prawda określa się ją jako pizze, ale po spróbowaniu jej staje się jasne, że pod żadnym pozorem nie smakuje tak jak jej odpowiednich z Włoch. Z jednej strony uznaje się to za wadę tej potrawy, a z drugiej za zaletę - i to właśnie ta ostatnia wersja wygrywa najczęściej. Już po jednym kęsie można wyczuć, że jest to potrawa strasznie pikantna, w której nie warto nawet doszukiwać się sera. W głównej mierze opiera się na jak największej ilości mięsa. W większości przypadków serwuje się ją wraz z papryką - pikantną i podaną w wersji płatków, oraz sałatką. Jednakże nie warto być przerażonym, że smak jest ostry. Zawsze można zrezygnować z papryczek, a jeśli występuje taka potrzeba, można wybrać nieco łagodniejsze przyprawy. Tak jak inne tradycyjne dania, tak i lahmacun występuje w różnorodnych lokalnych wersjach. Dzięki temu da się wybierać spośród wielu przepisów, adekwatnych do regionu w jakim ono występuje. W tym tekście zaprezentujemy tę postać, która jest najpopularniejsza.

Lahmacun - potrzebne składniki do przygotowania
Chcąc stworzyć ciasto trzeba się zaopatrzyć się w 1,5 szkl. mleka, 5 szkl. mąki, 1/4 szkl oleju oraz 0,1 deko drożdży w wersji sproszkowanej. Do doprawienia smaku przyda się cukier wraz z solą.

Jeśli chodzi o farsz, najważniejsze jest mięso w postaci mielonej wołowiny - koniecznie chudej w ilości blisko 0,5kg. Do tego dokładamy całą czerwoną paprykę i połowę zielonej, a także 2 świeże pomidory (wersja puszkowana również się nada), i jedna cebula. W wersji dodatków, należy przygotować 1 łyżkę pomidorowego przecieru, i przyprawy: czarny pieprz, sól, kminek rzymski i czerwoną paprykę w wersji sproszkowanej oaz pietruszkę. Z mokrych składników potrzebna jest oliwa z oliwek w ilości 50ml. Przyprawy stosujemy w ilościach jakie będą nam pasować.

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki przeznaczone do wyrobienia ciasta łączy się razem za pomocą miksera przez okres mniej więcej 5 minut. Przygotowane ciasto odstawiamy na 120 minut żeby wyschło. Trzeba być świadomym, że nie będzie ono wyglądać dokładnie tak samo jak w pizzy. Gdy wyrośnie wałkujemy je aż stanie się owalne i cienkie. Następnie skupiamy się na farszu, który jest najważniejszy w tym daniu.

Sprawdź Turcja temperatury

Farsz: miksujemy ze sobą pomidory, paprykę, cebulę i pietruszkę aż staną się jednolitą pastą, którą następnie dodaje się z oliwą z oliwek i przecierem do mięsa. Wszystko mieszamy ze sobą dużą łyżką lub za pomocą własnych rąk.

Ciasto oddzielamy w porcjach, które przypadną nam do gustu i formujemy je na kulki przypominające piłeczki do ping ponga. Ściskamy je aż staną się cieniutkimi dyskami, a na każdy z nich kładziemy farsz.

Przygotowane placki układa się na elektrycznym grillu lub w piekarniku (uprzednio nastawionym na 200'C). Pieczemy przez 5-10min.

Warto przeczytać