Turcja to piękny kraj o bogatej historii, wspaniałej kulturze i smakowitej kuchni. Przedstawiam propozycję trasy wycieczki objazdowej przez 7 dni po Turcji, z uwzględnieniem wartościowych miejsc do zwiedzenia oraz miejscowych przysmaków:

Dzień 1: Stambuł
- Hagia Sophia (Ayasofya)
- Błękitny Meczet (Sultanahmet Camii)
- Topkapi Pałac
- Wielki Bazar
- Przysmaki: kebab, baklava, döner, simit, ayran

Dzień 2: Stambuł
- Bazylika Kolejowa
- Kaplica Królewska
- Rejs po Bosforze
- Wieczór: Istiklal Caddesi (spacer) i Taksim Meydanı (Plac Taksim)

Dzień 3: Kappadocia
- Dolina Göreme
- Miasto podziemne Kaymakli lub Derinkuyu
- Dolina Ihlara
- Przysmak: testi kebab

Dzień 4: Pamukkale i Hierapolis
- Tarasy wapienne Pamukkale
- Ruiny starożytnego miasta Hierapolis
- Przysmak: gözleme

Dzień 5: Efez
- Ruiny starożytnego miasta Efez
- Dom Maryi
- Świątynia Artemidy
- Przysmak: kofta kebab i arnavut ciğeri (albańska wątroba)

kebab w turcji

Dzień 6: Stambuł

- Pałac Dolmabahçe

Sprawdź Turcja temperatury

- Wieża Galata

- Rejs po Bosforze w nocy

- Przysmaki: lahmacun, kumpir, künefe i börek.

(Lahmacun to cienka, chrupiąca pizza z mięsem mielonym i warzywami na wierzchu. Kumpir to pieczony ziemniak wypełniony różnymi dodatkami, takimi jak mięso, ser, warzywa czy sosy. Künefe to deser składający się z cieniutkiego i kruchego ciasta, sernika i słodkiego syropu. Börek to rodzaj pieczywa, które jest wypełnione mięsem mielonym, serem lub warzywami.)

Dzień 6: Antalya
- Stare Miasto (Kaleiçi)
- Muzeum Archeologiczne w Antalyi
- Wodospad Düden
- Plażowanie i relaks
- Przysmaki: pide, lahmacun

(- Pide: rodzaj chleba w kształcie łodzi, przykryty różnymi składnikami, najczęściej serem, jajkiem czy mięsem.

- Lahmacun: rodzaj cienkiego placka, na którym znajduje się rozdrobnione mięso (najczęściej wołowina), pomidory, cebula i przyprawy.)

Dzień 7: Ankara
- Atatürk's Mausoleum (Anıtkabir)
- Muzeum Cywilizacji Anatolijskich
- Hacı Bayram Camii
- Wieczór: Kocatepe Camii i Atatürk Bulvarı (spacer)

Oczywiście, plan wycieczki można dowolnie modyfikować, w zależności od osobistych preferencji i zainteresowań. Warto też spróbować innych miejscowych przysmaków, takich jak meze, börek, sarma, dolma, kadayif czy raki, będąc w Turcji.

 

Warto przeczytać