Turecka baklava pyszny deser!

Turecka baklava to słodkie ciasto wykonane z warstw ciasta filo wypełnionych posiekanymi orzechami i posłodzonych syropem. Tradycyjnie podaje się ją w małych, trójkątnych kawałkach. Aby zrobić turecką baklavę, najpierw przygotuj ciasto filo, łącząc w misce mąkę, sól i roztopione masło. Pokrój ciasto na cienkie paski i ułóż je na natłuszczonej blasze. Posyp posiekane orzechy na wierzchu i dodaj kolejne paski ciasta, aż powstanie około 10 warstw. Piec przez 30 minut w temperaturze 350°F (175°C), a następnie posmarować wierzch roztopionym masłem przed pieczeniem przez kolejne 10 minut. Na koniec polej baklavę syropem i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

baclava ciasto z kapadocji

Historia o Baclavie zasłyszana w Kapadocji..

Dawno temu żył sobie stary rybak o imieniu Bacalva, który mieszkał samotnie w małej wiosce nad morzem. Był pracowitym człowiekiem i zarabiał na życie łowiąc ryby w pobliskiej dużej zatoce. Pewnego dnia, gdy łowił ryby na swojej łodzi, miał szczęście i złowił niewiarygodnie dużego i pięknego miecznika. 

Sprawdź Turcja temperatury

Był tak zdumiony jego wielkością, że zabrał go do domu, aby pokazać wszystkim w wiosce. Wszyscy podziwiali wielkość miecznika i Bacalva stał się sławny dzięki swojemu szczęściu. Wieść o jego połowie rozeszła się daleko i szeroko po całym regionie, czyniąc go jeszcze bardziej popularnym niż wcześniej. 

Ale wraz ze sławą przyszła zazdrość i zawiść ze strony innych rybaków w mieście. Kiedy zobaczyli, jak bardzo ludzie chwalą Bacalvę za jego połów, zaczęli być o niego zazdrośni i niechętni. Wtedy zaczęli nazywać go za plecami "Bacalva" - stare portugalskie słowo oznaczające "pech". 

Bacalva wiedział, że to niesprawiedliwe, ale nie pozwolił, by ich słowa go zdołowały. Postanowił, że zamiast zniechęcać się ich obelgami, wykorzysta je jako motywację, aby stać się jeszcze lepszym wędkarzem. Z determinacją i ciężką pracą, każdego dnia wypływał w poszukiwaniu większych połowów - czasami zostając na zewnątrz przez całą noc, jeśli było to konieczne. 

Wkrótce ciężka praca Bacalvy opłaciła się i w końcu stał się on znany jako jeden z najlepszych rybaków w okolicy - nawet ci, którzy kiedyś go wyśmiewali, byli zdumieni tym, jak dobrze łowił! Ludzie z całego regionu przyjeżdżali podziwiać tego niesamowitego człowieka, którego umiejętności były tak wielkie, że wszyscy nazywali go po prostu "rybakiem z pechami" I od tamtej pory, ilekroć ktoś wspomina nazwisko Bacalvy, przypomina sobie jego niezwykłą historię: bez względu na to, co życie rzuca ci na drogę, jeśli nie przestaniesz próbować, w końcu odniesiesz sukces! Napisz tytuł do tego artykułu:

 

 

Warto przeczytać